Philip Yancey, a zarándok

Közzétette: | Ekkor: 2014. január 14. | Itt: Kitekintő | 0 hozzászólás

Philip Yancey, a zarándok

Philip Yancey egy aktív kalandor, aki keresztény témájú könyvei által vált híressé világszerte. Közel harminc szerzeményéből eddig több mint 14 millió példányt adtak el, és 35 nyelvre fordították le őket.

Az atlantai születésű Philip már kiskorában találkozott az evangéliummal és a hittel, de édesapja halála után csalódott a kereszténységben. Több negatív hatás is érte fiatalkorában; úgy gondolta, hogy a vallás szabályok készlete, egyfajta erkölcsi kódex, amely miközben engedelmességre kötelez itt a földön, egy nem érzékelhető, láthatatlan világról szól: mintha Isten egy rosszalló, mogorva végrehajtó lenne, a mennyország pedig egy apró hely, ahol nagyon kevesen férnek el. Miközben egyre érettebbé vált, olyan könyvek kerültek a kezébe, amelyek felnyitották a szemét, és egy általa addig ismeretlen út felé vonzották: tinédzserkorának végén újra kapcsolatba került Istennel és a hittel, és egy bibliaiskolában folytatta tanulmányait. Itt ismerkedett meg a feleségével, Janettel is.

Philip közel húsz évig dolgozott újságíróként Chicagóban, ahol a Campus Life nevű ifjúsági magazint szerkesztette. Nem sokkal ezután kezdett el dolgozni a Christianity Today nevű lapnál – ahol azóta is munkálkodik, több mint negyven éve.

Műveiről így vall: „Zarándok vagyok, miközben kiheverem a rossz egyházi nevelést, és egy olyan hit után kutatok, amely nem kisebbé, hanem nagyobbá teszi a követőit. Kimondhatatlan hálát érzek azért, hogy ezt csinálhatom, ez a megélhetésem, és azokról a kérdésekről írhatok, amelyek a legjobban foglalkoztatnak.”
Kedvenc általa írt könyvének a 2001-ben kiadott Soul Survivort (Kerülőutak a boldogsághoz) tartja, amelyben tizenhárom olyan ember történetéről mesél, akik az élete során nagy hatással voltak rá. Azért is különleges számára ez a mű, mert „az életben maradást jelentette, át kellett vizsgálnom azt a piszkot, ami felhalmozódott a századok alatt, és meg kellett találnom az evangélium magját, mely szerint Isten szereti a bűnösöket” – írta Yancey a könyv kapcsán.

Két könyve nyerte meg az ECPA-nak (Evangéliumi Keresztény Kiadók Társasága) az Év keresztény könyve díját: The Jesus I Never Knew (1996) (Jézus másként) és a What’s So Amazing About Grace (1998) (Meghökkentő kegyelem).

Philip szabad idejében lelkes túrázó. Korát meghazudtoló módon járta és mászta meg a coloradói magaslatokat. Több mint ötven heggyel ismerkedett meg testközelből. 2007-ben azonban súlyos autóbalesetet szenvedett, így változtatnia kellett életmódján. Ennek ellenére továbbra is szeret túrázni és a vadvilággal ismerkedni.

Philip Yancey feleségével 2005-ben már járt Magyarországon egy pár napos kirándulás erejéig. A sportos író futott Budapest utcáin, ellátogatott Janettel az Operaházba egy előadásra, részt vettek egy gyülekezeti alkalmon, és a Terror Házának tárlatával is megismerkedtek. A házaspár amellett, hogy jól érezte magát, nagyon inspirálónak tartotta a környezetet és az egész magyar kultúrát.

(www.ezazanap.hu, Tóth Szilvia cikke nyomán)

Válasz írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.