Elfelejtett múlt

Közzétette: | Ekkor: 2014. szeptember 15. | Itt: Családban, Kettesben | 0 hozzászólás

Elfelejtett múlt

Amikor a szeretet felülírja a természet törvényeit

A mozikban 2012-ben vetítették Rachel McAdams és Channing Tatum főszereplésével a Fogadom című filmet, amely egy nagyon különleges és egyedi kérdést boncolgat: megmenthető-e a házasság, ha a feleség egy autóbaleset következtében elveszíti emlékeiknek egy bizonyos részét? Ha felébredve körbenéz, és egyszerűen nem érti, hogy miért ül mellette egy ismeretlen férfi, aki a férjének adja ki magát.

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, Kim és Krickitt Carpenter életéből merít ihletet, az alapmotívumokon kívül azonban nem sok minden emlékeztet a valódi történetre. Egy nagyon hangsúlyos és meghatározó szál pedig egyáltalán nem szerepel a hollywoodi változatban: a főszereplők Istenhez fűződő mély kapcsolata és állandó bizodalma. A Harmat Kiadónak köszönhetően azonban most a magyar olvasók kezébe is eljuthat a mozifilm alapjául szolgáló igaz történet, melyet a szereplők maguk beszélnek el nekünk.

Álomból rémálom
A házaspár megismerkedése mesébe illően zajlik. Kim Carpenter edző egy szokványosan induló hétköznap felveszi a telefont, hogy megrendeljen néhány dzsekit a baseballcsapata számára. Nem is sejti, hogy a hívást követően egész élete megváltozik majd: a vonal másik végén lévő hölgy hangja belekúszik a fülébe, és többé nem tud szabadulni tőle. Egy idő után azon kapja magát, hogy egyre többet gondol rá, és hív egy bizonyos sportcéget. Meg sem lepődik azon, hogy hamarosan az egekbe ugrik a telefonszámlája, aztán vőlegény, majd férj lesz belőle…
Egy csodálatos esküvő és Hawaiin töltött nászút után Kim és Krickitt már három hónapja házasok, amikor úgy döntenek, hogy a lány szüleinél töltik az első közös hálaadás napi ünnepüket. Az autóút során azonban váratlan bonyodalmakba keverednek, így végül nem jutnak el kitűzött úti céljukhoz: az est folyamán ugyanis balesetet szenvednek, és csupán csodával határos módon menekülnek meg. Krickitt a súlyos agykárosodásból adódóan kómába esik, ennek köszönhetőn pedig – ébredése után – retrográd amnéziában szenved: egyszerűen nem emlékszik a balesetet megelőző eseményekre. Elméjéből kitörlődnek az előző másfél év történései is, melyek pontosan a férfival kapcsolatos emlékeket jelentik. A mese egyik pillanatról a másikra a legszörnyűbb rémálommá válik.

Áttörni a feledés homályán
A könyv a férj szemszögéből mutatja be házasságuk krónikáját, a boldogság pillanatától kezdve követhetjük végig a súlyos tragédiába torkolló eseményeket. Kim Carpenter megdöbbentő őszinteséggel ír arról, hogyan válik egyszerre férjből személyi edzővé, aki sérült – egyfajta gyermeki állapotban lévő – felesége mellett hosszú hónapokig az ápoló szerepét tölti be. Krickitt fizikai sérüléseivel párhuzamosan természetesen a kapcsolatuk falán is komoly repedések támadnak: hogyan építhető közös jövő egy olyan múltra, amely egyikük számára a semmibe veszett? A férfi két lehetséges utat lát kapcsolatuk előtt, és biztos abban, hogy ezek közül kell választaniuk: örökre búcsút mondanak egymásnak, vagy egymás kezét fogva, Krickitt sérüléseit elfogadva egy új jövőt építenek, amely majd egyszer közös múlttá válhat. Az elveszett emlékek tehát egy másik kezdet lehetőségét is jelenthetik a számukra…

A regényben a férj hihetetlen, sokszor embert próbáló küzdelmei mellett nagyon finoman rajzolódik ki Krickitt Istenhez fűződő kapcsolata. Míg a férfi elfogadása egy határozott döntést jelent az „új Krickitt” számára, addig Isten iránti ragaszkodása természetes módon, szinte a lényéből fakad. Ezt a rendkívüli jelenséget a nő testvére, Jamey fogalmazza meg a legszebben: „Krickitt kereszténysége a vérében van, Kim – a lelke egy részét képezi. A lelkét pedig semmilyen sérülés sem változtathatja meg, hiszen halhatatlan. A hite mindig is a személyisége része lesz majd, ahogyan most is az.” Ez a kitörölhetetlen hit válik tehát Krickitt lelki és fizikai gyógyulásának alapkövévé, amelynek erejével képes áttörni a feledés homályán is.

Kim és Krickitt Carpenter története azonban nem ér véget a könyvvel: jelenleg az új-mexikói Farmingtonban élnek és dolgoznak, miközben két gyermek büszke szülei. Küzdelmeik és harcaik sokak számára jelentettek bátorítást, az elmúlt húsz évben pedig rengeteg emberrel osztották meg tapasztalataikat személyesen és a média segítségével egyaránt.
A Dana Wilkerson közreműködésével megírt regény ereje abban rejlik, hogy megrázó őszinteséggel vall egy házasság nehézségeiről, miközben a példa extrém voltából adódóan szemléletesen mutatja be az esküvői fogadalom valódi jelentését: „sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában […] hűtlenül el nagy hagyom.” Mindezeken túl persze azért is megéri kézbe venni a könyvet, hogy választ kaphassunk arra a kérdésre: vajon Krickitt Carpenternek sikerül-e visszanyernie a férjével és házasságával kapcsolatos emlékeit?
Győri Anna

Harmat Kiadó, 2014. Ára: 2500 Ft.
Family 2014/1.

Válasz írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.