Family-klub

Közzétette: | Ekkor: 2017. május 16. | Itt: Egyéb | 0 hozzászólás

Family-klub

Május 12-én, egy hektikus időjárású péntek délutánon kis szülőcsapat gyűlt össze a D18 Könyvesbolt és Kávézóban, hogy nem kevésbé hektikus lelkivilágú tinédzsereikhez kapjanak némi fogódzót.
Kiadónk régi vágya, hogy a közönséget ne csak a magazinokon, illetve a könyveken keresztül érhesse el, hanem személyes találkozó keretei közt beszélgetni is lehessen az olvasmányokról, az olvasókat érintő kérdésekről. Ezzel a céllal hívtuk életre a Family-klubot, melynek első alkalmán az öt kamaszkort megélt Miklya-Luzsányi Mónika, CikCakk magazinunk főszerkesztője vezette be a hallgatóságot egy kihívásokkal és lehetőségekkel teli életszakasz túlélési trükkjeibe.


Közvetlen, egyszerre kacagtató és könnyfakasztó előadása méltó kiegészítője népszerű sorozatunk legújabb darabjának, Kevin Leman Péntekre új tinédzser című könyvének. Mindketten két szülői feladatot hangsúlyoznak ebben az életkorban: jelen lenni a kamasz számára és megadni neki a biztonságos határok közötti szabadságot.
Mónika előadásának fő hangsúlyát a digitális eszközöknek a kamaszok életében betöltött szerepére helyezte, de közben óhatatlanul általános nevelési kérdések vetődtek fel: szülői karakterünk, gyermekünk iránti tiszteltünk mélysége, értékrendünk példamutató továbbadása. A kamaszok határfeszegető viselkedése nemhogy nem probléma, de biológiai-pszichológiai szempontból is egyenesen kívánatos, ha biztonságos felnőttkorra szeretnénk felkészíteni őket. Előadónk azzal biztatott, hogy amennyiben sikerül hitelesnek maradnunk a szemükben, ugyanakkor folyamatosan kommunikálni velük, érdeklődni az őket foglalkoztató dolgokról, belépni az ő világukba, néhány viharos év után egy felelősségteljes fiatal embert tudhatunk majd gyermekünknek.

DSC_0020_l

 

 

 

 

 

Napjaink felgyorsult világa – bármilyen közhely is – igen nehezített pályát nyit előttünk, amelyet elkerülni nem tudunk, ezért érdemes megtanulni mozognunk benne. Ebben szükségszerű a gyermekeink iránti tisztelet, hiszen épp ők azok, akik a sokszor igen korán kezdődő kortársnyomás hatására az innovációval leginkább tisztában vannak. Kellő odafigyeléssel és alázattal állva – ülve! – melléjük, ők válhatnak tanárainkká a digitális világ legújabb trendjeiben, ugyanakkor mi segíthetünk nekik meglátni az információk mögötti összefüggéseket, a trendek mögötti csapdákat. A lényeges kérdés, hogy meg tudjuk-e őrizni a folytonos, tiszteletteljes kommunikációt „félnőtt” (félig felnőtt) gyermekünkkel.

family-klub
Mónika a hallgatói kérdésekkel tarkított klubdélutánt ugyanakkor nemcsak a kamaszokat nevelő, hanem a kisgyermekes szülők számára is fontos üzenettel zárta: kell, hogy érdekeljen bennünket, mi van a gyerekünkkel, és hogy azt érezze: „Szeretlek, és szeretném látni a világot, amely neked fontos”.
Czap Villő

A következő Family-klubot június 9-e 18 órakor tartjuk a D18 Könyvesbolt és Kávézóban. Beszélgetőtársaink Boros Lajos, az elítéltből lett misszionárius és felesége, Olga lesznek.

Válasz írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.