Barion Pixel
bezár

Hogyan lehet bensőséges a házasságunk?

Férfi és nő, állnak egymással szemben, mind a ketten meztelenek. Egymás szemébe néznek. Nincs bennük félelem, szégyen, harag: bizalommal, szeretettel és egymástól lenyűgözve tekintenek a másikra. Kik ők, és hol vannak?

Mielőtt azt hinné a kedves Olvasó, hogy valami vulgáris ponyvaregény világába csöppent, esetleg egy édeskés amerikai vígjáték záróepizódját látja, tisztítsuk meg ezt az előbbi képet minden negatív felhangtól, minden lehetséges félreértéstől!

Ez a kép a legbelsőbb intimitást mutatja, amely férfi és nő között létrejöhet – tisztán, a házasság biztonságos keretei között. Ádámot és Évát látjuk, Éva teremtése után az Édenkertben.

Ó, hogy milyen könnyen félreérthetünk egy ilyen képet! Milyen könnyű egy férfinak pornófilmet, egy nőnek pedig szirupos limonádét belelátnia ebbe a jelenetbe, s nemde hasonló kisiklásai lehetnek a kettejük meghitt kapcsolatának is…? A férfi a testiségre, a nő a romantikára vágyik, s egyik sem érti, hogy párja miért nem felel meg torz világképe kívánalmainak… De hopp, azt hiszem, túlzottan előreszaladtam.

Figyeljük csak meg újra Ádámot és Évát, ahogyan egymásra néznek. Ez a több ezer éves kép a meghittség gyönyörű metaforája, amely a férfi és a nő intimitásra vonatkozó jellegzetes igényeit egyszerre mutatja. Tapasztalatok szerint a férfiak leginkább a testi meghittségre vágynak, míg a nők szempontjából általában az érzelmi meghittség fontosabb. Valójában mindketten ugyanarra a valóságra áhítoznak: egy bensőséges kapcsolatra, amelyben az értelmi, társas, érzelmi, testi és spirituális meghittség színei folytonosan váltakozva egészítik ki egymást. Mondjuk ki bátran: vágyunk vissza a Paradicsomba!

A kérdés csak az, hogyan lehet ezt megvalósítani. Az elsöprő szerelem hónapjaiban (amely valóban az Édenkert előképe) mindez egyszerű, hiszen ilyenkor a hormonok, érzelmek hatására könnyedén lépünk ki önközpontúságunkból, és tudjuk bármelyik szeretetnyelven kényeztetni kedvesünket. Amikor viszont a kapcsolat a mindennapok szakaszába ér, már tudatos odafigyelés szükséges ahhoz, hogy a bensőségességet fenntartsuk. Ha a meghittség fentebb már említett öt különböző területére tekintünk (lásd az ábrát), eszköz lesz a kezünkben arra, hogy ezeket a különböző dimenziókat felváltva fejleszthessük. Lássunk erre néhány gyakorlati tippet!

  1. Az értelmi meghittség elmélyítése a gondolatok megosztását jelenti. Sokkal közelebb fogjuk érezni magunkat a társunkhoz, ha a bennünk egész nap kavargó gondolatokat el tudjuk mesélni neki – úgy, mint annak idején, kapcsolatunk elején, amikor hajnalig képesek voltunk hallgatni, hogy mi a véleménye az apás szülésről, a csillagászatról, a portréfestésről… vagy gyakorlatilag bármiről. Ha hirtelen nem jut eszünkbe, hogy mi minden járt is a fejünkben napközben, akkor például feloszthatjuk háromórás szakaszokra a napot, és így idézhetjük fel a gondolatainkat. De tudatosan tervezhetünk beszélgetést akár egy közösen olvasott könyvről vagy együtt látott filmről is.
  2. A társas és érzelmi meghittség fejlesztéséhez kitűnő ötlet a „napi eszmecsere”, amely során nem csupán az aznap történteket osztjuk meg egymással, hanem megpróbáljuk az eseményhez kapcsolódó érzelmeinket is felidézni. Ez különösen a férfiak számára okoz nehézséget, hiszen ők a mi kultúránkban nem szoktak hozzá ahhoz, hogy az érzéseikről beszéljenek, sőt gyakran tudatában sincsenek ezeknek. Számukra segítséget nyújthat egy „érzelemlista”, amelyen különféle emóciók szerepelnek összegyűjtve. Az érzelmeik elhanyagolásához szokott férfitársainknak a fenti gyakorlat eleinte nyilván idegennek fog tűnni, de motivációt jelenthet számukra, ha megtudják, hogy az így kialakuló érzelmi meghittség a testi meghittség egyik legfőbb katalizátora lehet asszonyuknál.
  3. Cserébe a testi meghittség növelése terén talán inkább a feleségeknek van tanulnivalójuk. Ezért érdemes oldott hangulatban, neheztelés és túlzott elvárások megfogalmazása nélkül időről időre beszélgetni erről a témáról is. „Mit tartunk jónak a házaséletünkben? Mi az, amin változtatni szeretnénk? Mitől jövünk izgalomba? Mi az, ami lelohasztja bennünk a testi vágyat?” Válaszoljuk meg először magunkban ezeket a kérdéseket, majd beszélgessünk róluk a párunkal. Számíthatunk rá, hogy ez a téma a férjek érdeklődését is kiváltja.
  4. A spirituális meghittség fejlesztésének ötlete első hallásra akár idegennek is tűnhet az eddigiek után – de aki imádkozott már valaha is együtt a kedvesével, az tudja, hogy az intimitás legnagyobb mélységeit lehet átélni, amikor Isten előtt imában állunk, mintegy lelkileg lemeztelenedve egymás előtt. Ha nehezünkre esik hangosan imádkozni a másik füle hallatára, hát imádkozzunk mind a ketten magunkban, akár egymás kezét fogva, és a végén csak az áment mondjuk együtt. Már ez az élmény is növeli a közöttünk lévő meghittséget.

Ahogyan Pál apostol is mondja: „Istenben élünk, mozgunk és vagyunk.” Akár kertet rendezünk együtt, akár beülünk valahová kettesben beszélgetni, akár a testi intimitás pillanatait éljük meg együtt, ez mind Isten jelenlétében történik. Felajánlhatjuk neki, áldását kérhetjük, és nézhetünk magunkra úgy, ahogy Isten látta Ádámot és Évát a Paradicsomban. Ennek a jelenlétnek a tudatosításával jobban észrevesszük a meghitt pillanatokat, nő bennünk a hála, és a kapcsolatunk értékessége újra nyilvánvalóvá válik számunkra.

Győzzük le a kísértést, és szánjunk időt ezekre a tevékenységekre! Ügyeljünk rá, hogy a meghittségnek ne csak azt az oldalát akarjuk fejleszteni, amely számunkra a legkívánatosabb. Járjuk körbe újra és újra az intimitás valamennyi arcát, és élvezzük a szerelmet, amely így ott bukkan fel, ahol nem is számítunk rá.

 

Megjelent a Family magazin 2015/4. lapszámában.

Címkék: , , ,

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal