Barion Pixel
bezár

Hogyan legyél ünnepi house manager? – Készülődés stresszmentesen

Jókat nevettünk, amikor a 90-es évek végén megjelent hazánkban a „menedzserőrület”. Hamarosan majd mindenki titulusában ott díszelgett a hangzatos szócska, úton-útfélen ment az élcelődés, hogy innentől már a portás is „door manager”, az otthon serénykedő háziasszony pedig „house manager” lesz. Ám ha belegondolunk, ez utóbbi esetben végül is van alapja a viccnek.

Egy család életének működtetése valóban sok tekintetben hasonló egy vállalatéhoz – a pénzügyi, stratégiai tervezés, üzemeltetés, humánerőforrás-kérdések, logisztika, a rendezvényszervezés tudománya mind-mind jelen vannak, csak kicsiben. Az időgazdálkodási ismeretek az otthoni hétköznapokban, de nagyobb események koordinálásakor – mint például egy családi karácsony megszervezése – is rendkívül jól jönnek, hogy a tengernyi intézendő közben a lelki töltődésre is maradhasson elkülönített idő.

Ne restelljük hát a vállalati múltunkból „előkapni” a szervezési, időgazdálkodási ismereteinket. Ha pedig úgy érezzük, ezeknek híján vagyunk, íme, egy kis segítség.

 „Ünnepfüzet”

Fontos, hogy átlássuk, milyen feladatokkal kell megbirkóznunk az előttünk álló időszakban, milyen határidők várnak ránk, és melyek azok a testi-lelki töltődést segítő tevékenységek, amelyekre feltétlenül szeretnénk időt szakítani az ünnepek előtt vagy alatt.

A karácsonyi teendők között a háziasszonyok egyik nagy próbatétele az étkezések lebonyolítása – akár több napon át, a megszokottól jóval nagyobb létszámú vendégsereg számára. Ennek megtervezése lehet az első lépés a teendők összesítésében, amelyhez nagy segítség lehet egy „ünnepfüzet”.

A tervezés az elején nagyjából egy órát igényel, de megéri, mert rengeteg idegeskedés, kapkodás kiküszöbölhető vele. A füzetbe évről évre beleírhatjuk a menüterveinket, így ha valamikor ötlet híján lennénk, akár egy több esztendővel ezelőtti ételsort is újra elkészíthetünk, ráadásul a hozzávalók listája rögtön kéznél lesz.

A lap bal oldalára írjuk fel a dátumot,

  • mellé, hogy melyik nap melyik étkezés lesz „kiemelt” (például lehet reggelre is vendégünk, aki az előző estét töltötte nálunk, vagy délutáni-esti családi összejövetel lesz, amikor a szűk család egyszerűbb ebédjét is meg kell oldani ugyanaznap),
  • az adott étkezésen hány főre számítunk,
  • mi a tervezett menü.
    Ne felejtsük el felírni a menüsorba az apróbb részleteket is, mint például a kenyér vagy a savanyúság, hiszen ezeket is előre be kell szerezni.

A lap jobb oldalára a hozzávalók listája kerül, minden részletre kiterjedően az italoktól a húsféléken át az ünnepi gyertyáig.

Kolos Emőke minden részletre kiterjedő írását decemberi lapszámunkban olvashatják, melyet a Harmat Kiadó honlapján vásárolhatnak meg, vagy ITT fizethetnek elő rá!

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal