Barion Pixel
bezár

Ötletek kezdő teremtésvédőknek

Ugyanaz az érdekünk az egész glóbuszon. Hosszú távon mindenkinek az lenne jó, ha csökkenne a fogyasztás, az energiafelhasználás, ha kiegyenlítettebb lenne a világ javainak elosztása – ehhez pedig mindegyikünk hozzájárulhat valamivel. Nem úgy, hogy nem vállal gyermeket (bár ezt is sokan sugallják), hanem úgy, hogy gyermekeit tudatos, felelős emberré neveli. Ez akkor lehet igazán sikeres, ha mi magunk is így élünk. A továbbiakban ehhez adunk néhány ötletet, javaslatot.

Étkezés

Igyekezzünk olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek nem kell sokat utazniuk, amelyeknek az előállításához nem kell túl sok energia, és amelyeket nem kell agyoncsomagolni. Azaz lehetőleg hazai, sőt helyben előállított, minél kevésbé feldolgozott és minél egyszerűbben csomagolt termékeket válasszunk. Megéri a piacon, közvetlenül a termelőktől beszerezni a konyhai hozzávalókat, a minőség biztosan kárpótol az esetleges utánajárásért.
Becsüljük meg az ételt azzal is, hogy nem dobjuk a szemétbe a maradékot!

Közlekedés

Minél kevesebbet utazzunk repülővel vagy autóval, válasszuk inkább a közösségi közlekedést (vasút, villamos, busz stb.), illetve a kerékpárt, gyaloglást. Egészségünknek is jó szolgálatot teszünk vele. Ha autózunk, törekedjünk arra, hogy a kocsi tele legyen – ez némi szervezést és rugalmasságot igényel, de sokat tehetünk így egymásért, közös jövőnkért.

Energia- és vízfogyasztás

Több cikkünkben foglalkoztunk már az energia-, illetve víztakarékosság lehetőségeivel, így ezekre itt nem térünk ki részletesen. Ehhez bőségesen találunk információkat a világhálón, többek között az alább ajánlott oldalakon.

Hulladéktermelés

Kerüljük a sok csomagolóanyagot, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen a háztartásunkban. A hulladékot szétválogatva gyűjtsük, és amit lehet, komposztáljunk. Még egy kis erkélyen is megoldható, hogy a zöldségek, gyümölcsök héja, a teafilterek vagy az almacsutkák nagyszerű virágfölddé lényegüljenek át néhány hónap alatt.

Ügyeljünk a veszélyes hulladékok – például az elemek, akkumulátorok – különválasztására. Ha mindenképp elemmel működő készüléket kell használnunk, tegyünk bele tölthető akkumulátorokat.

Az is csökkenti a hulladék mennyiségét, ha nem vásárolunk olcsó, eldobható, fölösleges vagy hasznavehetetlen cikkeket, illetve ha felkutatjuk és munkával látjuk el a még hősiesen dolgozó mesterembereket, akik megjavítják a háztartási gépeket, kicserélik az elromlott cipzárt, megsarkalják a cipőt.

Háztartás

Minél kevesebb vegyszert használjunk, így nemcsak a környezetet, de az egészségünket és a pénztárcánkat is kíméljük. Légfrissítőket, illatosítókat egyáltalán ne vásároljunk! Festéshez, mázoláshoz is válasszunk természetes alapanyagú, vízbázisú festékeket, lazúrokat. Próbáljunk meg tartós berendezési tárgyakat, bútorokat vásárolni, lehetőleg inkább természetes anyagok vegyenek körül bennünket.

Linkajánló:

Teremtésvédelem
Fenntartható építészet
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület honlapja
Zöldtech Magazin
Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapja
Hulladék Munkaszövetség honlapja

Címkék: , , ,

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal