Barion Pixel
bezár

“A kereszténység életmód is”- interjú Makláry Ákossal, a Keresztény Sziget egyik főszervezőjével

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Keresztény Szigetet 2018. május 26-án, szombaton a margitszigeti napközis táborban. Az ÉrMe Üzleti Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) együttműködésében létrejött eseményről – melynek idei témája az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában, illetve a generációk közötti kapcsolatok – az egyik főszervezőt, Makláry Ákos görögkatolikus papot, a KÉSZ elnökét kérdeztük.

Miért hangsúlyos kérdés a kereszténység számára a jövő? Érdemes egyáltalán ezzel foglalkozni, mikor Isten majd úgyis gondoskodik rólunk?

Nem csupán érdemes, hanem kötelező ezzel foglalkoznunk. A teremtő Isten az emberre, ránk bízta a világot, mert az életet és annak továbbadásának lehetőséget ajándékozta nekünk. Mindebből a legjobbat kell kihoznunk úgy, hogy számíthatunk az ő gondviselésére, segítségére. Ebből a szempontból a teremtés munkatársai vagyunk, ez nagy felelősség és kihívás is egyben.

Milyen célokkal jött létre négy éve ez a rendezvény?

Egy olyan ökumenikusan keresztény programra gondoltunk, ahová együtt mehet a család minden tagja, mert nem kell a gyerekeket a nagyiékra bízni. Egy kellemes szabadtéri, családi-közösségi együttlétnek szánjuk immáron negyedik éve, ahol ugyanakkor komoly, gondolatébresztő beszélgetésekben is részt vehetünk. Emellett szeretnénk elérni, hogy a keresztény civil hálózat erősödjön: mintegy harminc társszervezet és ugyanennyi támogató vállalkozás lesz jelen.

Kiket vár a Keresztény Sziget?

Minden jó szándékú embert. Nemcsak az egyházakhoz szorosan kötődőket várjuk, hanem mindenkit, aki a téma és a kereszténység iránt érdeklődik. A templomba sokan nem mennek be vasárnap, de Krisztus tanítását az utcákon és a tereken is lehet hirdetni, azt képviselni egy ilyen programon is hitvallás.

Mire számíthat az, aki ellátogat?

Lesz miből válogatni, hiszen 10 órától a gyermekeknek sok-sok programot kínálunk: gyermekfoglalkoztató arcfestéssel, kézműveskedés, mászófal és ugrálóvár, MotorkerékPálosok bemutatója, a Pető Sportegyesület sportfoglalkozásai (ergonomikus evezőpad és kerekesszékes vívás), sportversenyek parasportolókkal, íjászkodás (szivacsos nyílvesszővel), kézműves foglalkozás, pingpong, foci, teqball, kosárlabda, kisbringó, különleges ételek, italok. Az ebéd utáni pódiumbeszélgetéseken négy szemszögből járjuk körül az ismeretszerzés jövőjét:

  1. A világra hosszú évszázadokon keresztül az volt a jellemző, hogy három generáció élt párhuzamosan együtt – mára azonban ez megduplázódott. Vajon mik a következményei ennek?
  2. A jövőben is fontos lesz, hogy ép lélekkel legyünk jelen a testünkben, akár ép az, akár nem teljesen. Odafigyelünk-e erre?
  3. Hogyan élhetik meg a jövőben a keresztény pedagógusok hivatásukat, azt, hogy a rájuk bízott gyermekek tudásban és lélekben is növekedjenek?
  4. Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában – ennek erkölcsi kérdései is előkerülnek.

A pódiumbeszélgetéseken kívül milyen programokkal várják az érdeklődőket?

Minden programnál fontosabb az, hogy lesz módunk találkozni egymással és ismert emberekkel is, mint például Csermely Péter hálózatkutatóval, Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezőssel, Szekeres Pál paralimpiai bajnokkal, Böszörményi-Nagy Gergellyel, aki a Design Terminal főigazgatója, és sok más értékes emberrel.

Idén az Ön által vezetett KÉSZ újra bekapcsolódott a szervezésbe. Hogyan látja a jelenlegi keresztény értelmiséget? Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük? Milyen választ adhat erre a KÉSZ?

A kereszténység hitre épülő belső meggyőződés, de életmód is. Mintha ez utóbbit nem vennénk elég komolyan, mert engedtük bezárni a Krisztus-követést a privát és intimszférába. Az erkölcsi élet, a munka, a szórakozás, a politizálás, az autóvezetés és életem minden pillanata Jézus Krisztus örömteli társaságában telik. Ezt szeretnénk tudatosítani a keresztényekben, és erre szeretnénk hívni mindenkit. Egyszóval bátrabbnak kellene lennünk, bevállalósabban élni hitünket…

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

www.keresztenysziget.hu

További információ: www.facebook.com/keresztenysziget

 

 

Címkék: , , , ,

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal