Barion Pixel
bezár

Kell egy kis energia?

Reggelente gyakran láthatjuk, hogy a kamaszok iskola előtt egy boltban vagy a bolt előtt találkoznak – beszélgetnek, dohányoznak, és napindítóként energiaitalt szürcsölnek. A legális „pörgető” olcsó, könnyen hozzá lehet jutni, ráadásul finom is – legalábbis a legtöbb középiskolás erre hivatkozik, amikor arra kérdezünk rá, hogy miért fogyasztja.

A gyártók csábító reklámokkal, vagány fiatalokkal veszik rá a tinédzsereket a termék kipróbálására. Ezeknek a koffeintartalmú italoknak a rendszeres iszogatása – csakúgy, mint az alkohol-, dizájnerdrog- és cigarettafogyasztás – teljesen hétköznapi szokásnak számít a kamaszok körében. Már nemcsak egy buli kedvéért, hangulatjavítóként, hanem a szürke hétköznapok elleni gyógymódként is gyakran bevetik. Véleményük szerint így érezhetően jobb teljesítményt tudnak nyújtani az iskolában is.

A probléma – mint általában – a kontrollvesztéssel hozható összefüggésbe. Megdöbbentő, hogy az energiaitalok akár egyliteres kiszerelésben is kaphatóak, és előfordul, hogy egyesek egy nap több palackkal is megisznak belőlük. A tizenéveseket nemigen foglalkoztatják a káros mellékhatások, a szemük előtt célként csupán a jobb hangulat és teljesítmény lebeg. Pedig a gyors és olcsó „pörgésnek” ára van: viszketés, szapora és rendszertelen szívverés, nyugtalanság, fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, gyomorfájdalom, hányinger, hányás jelentkezhet. A túlzott energiaital-fogyasztás megviseli a szívet – extrém esetben szívmegállást is okozhat! –, hosszú távon megzavarja a vérnyomást, izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a cukor pedig tönkreteszi a fogakat. Amikor elmúlik a hatása, levertség, fáradtság, motiválatlanság, tanulási nehézségek, memóriaproblémák léphetnek fel. Különösen veszélyes, amikor a különféle partikon, bulikban alkohollal vagy esetleg gyógyszerekkel keverik.

Elég csak egy pillantást vetnünk a dobozon lévő összetevőkre, és nyomban beláthatjuk: egy fejlődőben lévő szervezetnek nincs szüksége efféle mesterséges szomjoltókra – sőt valójában egyikünknek sem.

Mi mindent tartalmaz egy átlagos energiaital?

  • Taurin: hatással van az inzulin– és adrenalinszintre, nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, depressziót, rövid távú memóriavesztést, elvonási tüneteket és gyomorfekélyt okoz.
  • Koffein: egyszeri 250 mg feletti adagja veszélyes lehet, növeli az infarktus, illetve az agyvérzés kockázatát. A központi idegrendszert izgatja, élénkíti a szívműködést. Az agy légzőközpontjának ingerlése révén növeli a légzés térfogatát és frekvenciáját.
  • Guarana: az Amazonas esőerdeiben honos örökzöld kúszónövény időszakosan fokozza az energiaszintet.
  • Ginszeng: a világszerte ismert immunerősítő nagy dózisban álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.
  • B2-vitamin: ha túlzásba visszük a bevitelét, hasmenést és fokozott vizeletelválasztást eredményezhet. Viszketés, zsibbadás, égő érzés, fényérzékenység is felléphet, különösen ha valaki 100 mg-nál nagyobb adagot fogyaszt belőle egyszerre.
  • B6-vitamin: túladagolása idegkárosodást okozhat.

Mint minden hasonló „pörgető” típusú élménykeresésnél, itt is érdemes a háttérben rejlő okokkal foglalkozni. Miért van szüksége egy fiatalnak segédeszközre az élet élvezetéhez, a terhelés hordozásához vagy a teljesítménye javításához? Nem ismeri elég jól magát? Nem tudja, melyek az erősségei és gyengeségei, és ez alapján nem tudja magát fejleszteni a megfelelő területeken? Sok munkával sem éri el a kitűzött célt, és ezért pótszerrel kell fokoznia a teljesítményét? Vagy egyszerűen csak a kortárs közösség nyomása alatt áll? Nem tud ellazulni és a megérdemelt pihenésben kiengedni, teljesítményorientált világunkban fél lassúbb tempóra váltani?

Az energiaital-fogyasztás tiltása tehát önmagában nem vezet megoldáshoz. Legalább olyan fontos, hogy a fenti kérdésekről beszélgessünk gyermekünkkel! Segítsünk neki abban, hogy a gondjait, örömeit, szorongásait, érzéseit kifejezhesse, megértse, és hogy reális célokat tűzzön ki maga elé! Így mesterséges „pörgetők” nélkül is képes lesz jól teljesíteni, és amikor kell, ellazulni.

 

Orsolics Zénó

ifjúsági tanácsadó, programvezető (www.kamaszszerviz.hu

 

Flashback – Visszatértem a függőségből című könyvének bemutatója 2018. június 8-án, pénteken az ADNA Caféban! Bővebb info: ITT

 

Megjelent a Family magazin 2012/3. lapszámában

 

 

Címkék: , , ,

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal