Barion Pixel
bezár

3 trükk az otthonnyaralás idejére

A várva várt tengerparti vagy balatoni kikapcsolódás: 1-2 hét. Nyári táborok: újabb 1-2 hét. Ellenben az óvodai-iskolai nyári szünet: 11 hét. Ebből következik, hogy akár megyünk idén nyaralni, akár nem, mindenképpen lesz néhány hét, amit otthon töltünk el. Az a kérdés, hogyan…

Lehet unatkozva. Lehet házimunkával. Lehet nyűgösen, hogy a gyerekek már megint egymás agyára mennek. Lehet zsörtölődve, hogy a szomszéd gyerekei is egymás agyára mennek.

Vagy lehet terv szerint unatkozva, házimunkázva, és persze kimozdulva. Előre kitalálva, melyik nap csinálunk extra programot, és melyik nap lazulunk. Lehet bevonva a gyerekeket a házimunkába, hogy ha letudtuk együtt, csinálhassunk valami sokkal jobbat. De ehhez először is fejben kell átállni a nyári üzemmódra. Úgy gondolom, ez a legnehezebb.

Amikor nincs sok kötöttség, de, hogy ne folyjon el a nyár, magunknak kell határidőket szabnunk. Amikor nem kell pörögnünk, mégis hatékonynak kell lennünk. Amikor nem motiválnak mások, magunkat kell ösztönöznünk: jó ötletekre, programokra, tervekre.

Bingó

Ilyen lehet például egy közösen összeállított bingó. Emlékszünk még rá? Megtanácskozhatjuk, kinek mi fontos még a szünidő hátralevő részében, hogy el ne maradjon szeptember elsejéig. A kis négyzetekbe rajzolt vagy írt programok, élményötletek előttünk lehetnek hűtőajtón, üzenőfalon, és kipipálhatjuk rajta, amit már megcsináltunk. 

 

Cserevendégség

Egyszer ti nálunk, másszor mi nálatok. Anyukák kedvenc sportja: így a gyerekeknek van új játék (mikor kinek…), hozzá jó társaság, a felnőtteknek pedig kávé, süti, és két „anyagyere” között egy kis beszélgetés – mert nagyon kell néha…

„Dógozó”

Emlékszünk még, mekkora élmény volt bemenni szüleink munkahelyére, illedelmesen köszönni a kollégáknak (mindenki megjegyezte, kire hasonlítunk), és megnézni, mit is csinálnak a felnőttek napközben, ha nem velünk vannak? Ha van rá módunk (pláne, ha néha muszáj is!), szerezzük meg ezt az élményt gyerekeinknek is. Azóta csak könnyebb lett a dolgunk a családbarát munkahelyekkel – ha meg nem, hátha nagynéniknél, nagybácsiknál jobb a helyzet.

És közben élvezzük bátran a ráérős reggeleket: a nagyágyba betérő kis vendégeket, a pizsamás brunchot, ami reggeli és tízórai is egyben, piknikezzünk a teraszon vagy a kertben, állítsuk fel a sátrat a nappali közepén, vagy üljünk ki vízpartra egy pléddel, és gyűjtsünk/dobáljunk kavicsot. Hadd folyjon el a nyár… – csak élvezzük közben a sodrását!

Címkék: , , ,

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal