Barion Pixel
bezár

5 éves a CikCakk! – Interjú Miklya-Luzsányi Mónikával

Lapunk kistestvére, a Family CikCakk idén ünnepli 5. születésnapját. A gyerekmagazin készítői vallják: a hitet és a tudást játékkal és nevetéssel érdemes továbbadni. Az évforduló apropóján Miklya-Luzsányi Mónika főszerkesztővel beszélgettünk.

 Hogyan jellemezné a CikCakkot?

Azt hiszem, a szlogenünkben minden benne van: hit, tudás, játék, nevetés. Olyan magazint szeretnénk a 7–12 éves gyerekek kezébe adni, amely a kereszténység értékeire koncentrálva, sok játékkal és humorral mutatja be a mindazt a csodát, amely bennünk és körülöttünk van.

Miért fontos, hogy annyi gyerekújság között egy keresztény gyermekmagazin is legyen a hazai piacon?

A lap alkotói keresztény szülőként maguk is megtapasztalták, hogy milyen nehéz olyan tartalmas szórakozást biztosítani a gyerekeinknek, amely építi a hitüket. A világ ezerféle dolgot felkínál nekik. A mi feladatunk az, hogy ebből a sokszínű kavalkádból kiszűrjük és bemutassuk azokat a dolgokat, amelyek a Biblia mérlegén is megállnak.

Honnan kapta a nevét a lap?

A digitális generációt szeretnénk megszólítani: akik ott cikáznak az információs sztrádán, akiket minden érdekel, akik viszont nem lineárisan, sorról sorra olvasnak, hanem cikcakkmozgásban keresik az információkat. Egy ilyen mozgalmas, színes lapot ők is szívesen kézbe vesznek. Arra is ügyelünk, hogy azok a gyerekek is találjanak számukra érdekes olvasmányt, akik kevésbé jól olvasnak, és azok is, akik már falják a könyveket.

Hogyan kapcsolódik a Family értékrendjéhez a CikCakk, és milyen szerepet tölthet be egy családban?

A CikCakk értékrendje azonos a Familyével, bár ezeket a keresztény értékeket egy gyermeklapban természetesen más formában lehet közvetíteni. Visszajelzéseink alapján a lapunkban található érdekes írások időnként a szülőknek is tudnak újat mondani, így meleg szívvel ajánlom az esős őszi estéken a gyerekekkel való közös olvasásra is. A bibliai történetek, játékok egy-egy esti áhítat témái is lehetnek, ami akár egy kis barkácsolással, kézműveskedéssel is kiegészülhet, hiszen erre is adunk ötleteket.

Van értelme nyomtatott magazint a gyerekek kezébe adni egy olyan korban, amikor minden korosztály egyre több időt tölt a képernyő előtt?

Ha nem lenne, nem indítottuk volna el. Tanulmányok százai születtek már arról, hogy miért fontos az olvasás, az azonban kevésbé közismert, hogy az olvasás is modellkövetés. Csak annak a szülőnek lesz jó olvasó a gyereke, aki azt látja otthon, hogy a szülők is olvasnak. A gyerekek többsége azért utálja az olvasást, mert valójában csak az iskolában találkozik vele – úgy, mint ami kötelező. Egy nyomtatott magazin nem váltja ki a gyerekekből az automatikus ellenérzést. Sőt a CikCakk ismerősnek is fog tűnni neki, hiszen az oldalainkon hasonlóan sok képi információt fog találni, mint egy honlapon. A nyomtatott formátumú magazin ráadásul minőségi csúcsszórakozás, amely az olvasóvá nevelés egyik első lépése lehet.

 

Vásárolja meg a szeptember 1-jén megjelenő Family magazint és éljen promóciós ajánlatunkkal!

Címkék: , ,

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Nincs hozzászólás

Hozzászólást írok

Hozzászólás szövege
Írd be a neved
E-mail címed

Story Oldal