Barion Pixel
bezár

Közelebb egymáshoz – online tréninggel

Szeretnéd a párodat és önmagadat is jobban megismerni? Örülnél, ha még közelebb kerülnétek egymáshoz? Nehéz a hétköznapok forgatagában keretet adni a minőségi időnek, tartalmas beszélgetésnek? Szeretnéd jobban elfogadni és értékelni a különbözőségeiteket? Ha csak egy kérdésre is IGEN a válaszod, akkor érdemes rákattintanod a Harmat Kiadó nemrég indult kezdeményezésére: a HázasságStart online tréningre, melyről a program egyik szakmai felelősét, Záborszky Zsófia pszichológust kérdeztük.

Kiknek szól a Házasság Start? Csak friss házaspároknak?

A tréninganyag a házasság, az elkötelezett párkapcsolat legfontosabb alapjait veszi végig, és az ehhez szükséges önismereti tudást, készségeket fejleszti, így minden olyan párnak ajánljuk, akik szeretnék a köztük lévő bensőséges kapcsolatot erősíteni, az esetlegesen már közéjük felépült falakat lebontani – függetlenül attól, hogy most kötötték össze az életüket, vagy már évek óta házasságban élnek. Ez utóbbiak esetében külön érdekes, hogy már egy nagyobb tapasztalati és kapcsolati „anyagból” dolgozhatnak.

Mikor érdemes egy ilyen tréningbe belevágni?

A HázasságStart segít megelőzni az egymástól való elhidegülést, így kifejezetten javasoljuk azoknak a pároknak, akik alapvetően „jól megvannak”, de szeretnék tudatosan is építeni, erősíteni kapcsolatukat. Továbbá nagyon hasznos azoknak, akik szeretnék a kommunikációjukat, konfliktuskezelésüket fejleszteni, egymást jobban megérteni. Mély krízisben lévő pároknak inkább személyes párterápiát javaslunk, de ha erre egyelőre nem nyitottak, a krízisből való kilépés első állomásaként nekik is érdemes lehet elvégezni az online tréninget.

Hogyan működik a tréning a gyakorlatban? Miként kaphatjuk meg az anyagokat?

A harmattrening.hu egy olyan weboldal, amely önmagában egy onlinetréning-felület. Ha valaki regisztrál, és megvásárolja a tréninget, bekerül arra a felületre, ahol láthatja a tréninganyagot: szövegeket, videókat, kérdéseket, kitöltheti a teszteket. Egy-egy letölthető munkalap is van a tréning felületén, ezeket pdf formátumban lehet letölteni és kinyomtatni.

A résztvevők a fejezeteken belül a saját tempójukban haladhatnak. A teszteket mindenki csak egyszer töltheti ki, utána a rendszer megjegyzi az eredményét. Minden más anyag korlátlanul hozzáférhető, visszaolvasható.

Mi tegyek, ha a páromat nem érdekli ez a lehetőség? Egyedül is belevághatok?

Ha együtt csináljátok, az önmagában érdekes élmény, tartalmas randevúk sorozata, miközben jobban megismerhetitek egymást a tréning elvégzésén keresztül. Azonban ha úgy érzed, a párod nem nyitott a kapcsolatépítés e formájára, vagy még idegen számára az önismeret fogalma, akkor ahelyett, hogy bánkódnál vagy bosszankodnál, vágj bele az anyagba egyedül! Sőt ha azt érzed, hogy párod „nyomulásnak” venné e tréning közös elvégzését, illetve neked erőltetned kéne, akkor engedd el az ilyen fajta közös munkát egyelőre. A tréningnek nem célja, hogy plusznyomást helyezzen a pár egyik tagjára, hiszen azt könnyen elvárásként észleli, és még jobban elzárkózik. Az „Ülj le mellém” önismereti kérdéseket nyugodtan gondold át egyedül, a pároddal később bármikor megoszthatod a felismeréseidet, gondolataidat. Hidd el, hogy ha te elkezdesz formálódni, az a párodra és a kapcsolatotokra is jó hatással lesz! Ha nem erőlködsz, de érzi rajtad a változást, lehet, hogy előbb-utóbb ő kérdez rá, hogy mi ez, és esetleg néha csatlakozhat-e.

Milyen szemléletmódot képvisel a HázasságStart? Csak hívő embereknek szól?

Ez a tréninganyag nem tartalmaz kifejezetten keresztény elemeket, de olyan értékrendet képvisel, amelyben a házasság alapvető fontosságú. Két olyan teszt van, ahol pár kérdés kitér az Istennel való kapcsolatra is, azonban ezeknél mindig meg van adva egy másik megfogalmazás is arra az esetre, ha az adott illető nem lenne hívő.

Van valaki a háttérben (szakember vagy közösség), akivel menet közben meg tudom beszélni a felmerülő kérdéseimet?

A résztvevők automatikusan bekerülnek egy zárt Facebook-csoportba, ahol egy szakember moderátor segítségével lehetőségük nyílik arra, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat, feltegyék a kérdéseiket. Ezen kívül azok, akik ezt igazán igénylik, a szakmai alkotókhoz is fordulhatnak segítségért.

Mire számíthatok, ha elvégezzük a tréninget?

Elmélyülhet a köztetek levő intimitás, összetartozás-érzés, megtanulhattok hatékonyabban kommunikálni, jobban elfogadni egymás különbözőségét és egészségesen kezelni a konfliktusaitokat, megelőzve ezzel egy-egy nehezebb helyzet elmérgesedését. A tréning hozzásegít ahhoz is, hogy gyorsabban megértsétek egymást, és nagyobb rálátásotok lehessen saját magatokra, illetve a másikra gyakorolt hatásotokra.

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal