Barion Pixel
bezár

Nincs több panasz

panaszkodás


Ismerjük a viccet, hogy mi van a hipochonder sírjára írva? „Én megmondtam.” Panaszkodni azonban nem csak a hipochonderek tudnak – vajon mennyi bajt „beszélünk ki” mi is nap mint nap?

„Hogy vagy?” „Nagyszerűen, köszönöm!” Kinek indult vajon így a napja? Több millió embernek – Amerikában. Nálunk ugyanis még mindig nem ez a jellemző. A „ne is mondd!” vagy „tűrhetően” tulajdonképp csak magas labdák, amelyeket a lelkiismeretes kérdezőnek illik leütnie: „Na, miért?” Innentől pedig zöld az út egy kiadós panaszkodáshoz.

De mit szépítsük? Olyan jólesik néha egy kis sajnáltatás, némi pletyka: kiereszthetjük végre a szelepet, oszlik a gond. Igen ám, de mintha mégsem lenne tőle kevesebb… 

Néhány éve egy konferencián kaptam egy kis lila karkötőt egy mottóval: „Nincs több panasz”. Feladat is volt hozzá: reggel a jobb kezünkre kellett tenni, hogy napközben emlékeztessen a kihívásra, amelyet egyáltalán nem volt könnyű teljesíteni. Ha nem sikerült, át kellett tenni a karkötőt a bal kézre, de még ott is szem előtt volt, hogy el ne felejtsük. Ráadásul az is esélyes volt, hogy rákérdez valaki – akkor meg igazán kellemetlen lett volna épp egy panaszáradat után lenni.

Ekkor tudatosult bennem, milyen nehéz is nem panaszkodni. Nem elmondani másnak a kudarcokat, fizikai-lelki nyavalyákat vagy épp mást „lehúzni”.

Energiavámpír – azokat az embereket hívják így, akik a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól lopják el. Ezt el lehet érni panaszkodással, érzelmi zsarolással vagy feszültségkeltéssel, a végeredmény ugyanaz: az áldozat lehangoltan távozik. 

Szerencsére az energiavándorlás nem csupán negatív irányba folyhat. Vannak önkéntes „véradók”, akik a társaságukkal inspirálnak, szinte feltöltenek minket – ehhez azonban az kell, hogy ők maguk ne „fertőződjenek meg” a negatív hozzáállással. Ehhez a lelki ellenálló képességhez viszont sok edzés szükséges, csakúgy, mint a fizikaihoz, nem megy egyik napról a másikra. Lehet tehát gyakorolni – akár egy kis karkötővel is, még csak felirat sem szükséges hozzá. Elég, ha mi ismerjük a jelentését. 

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal