Barion Pixel
bezár

Értékes közösség kamasz lányoknak

A Pure Program segít a tudatos életvezetés megalapozásában és a nőiesség helyes megélésében, emellett olyan keresztény közösséget kínál kamasz lányok számára, ahol őszintén feltehetik kérdéseiket, és olyan témákról beszélgethetnek, amelyek meghatározzák a későbbi életútjukat. A programról Kis Brigittával, a Pure vezetőjével beszélgettünk.

Sok helyről halljuk, hogy a kamaszkort meghatározza a válaszkeresés. Mi foglalkoztatja a mai tinilányokat?

A programunkban részt vevő lányokban minden esetben megfogalmazódnak ezek a kérdések: Ki vagyok? Szerethető vagyok-e? Mihez kezdjek az életben? Kikkel barátkozzam? Mely értékek fontosak számomra? Mindemellett kifejezetten foglalkoztatja őket az, hogy miként éljék meg a nőiességüket a mindennapokban, a viselkedésükben és a megjelenésükben. Vágynak arra, hogy megtalálják a helyüket a világban, és értékes emberi kapcsolatokat alakítsanak ki.

Mi az, ami nehezítheti ezt a válaszkeresést?

Egyszerre szeretnének egyediek lenni és közben megfelelni az őket érő elvárásoknak, ami belső feszültséghez vezet. Ezt felerősítik a teljesítményközpontú közösségek, ahol idejük nagy részét töltik, közben pedig egyre kevesebb lehetőségük van arra, hogy olyan kortárs közösséghez tartozzanak, ahol elvárásoktól mentesen önmaguk lehetnek. Mindemellett a mai tinik életének jó része az internet világában zajlik, s ez nehezíti a minőségi kapcsolatok kialakítását. Sok mindent megosztanak egymással, de nem igazán figyelnek a másikra. Elmarad a minőségi idő és az élmény.

Mi az, amiben ti tudtok segíteni nekik?

Egy olyan közösséget teremtünk számukra, ahol felvállalhatják önmagukat, megoszthatják a gondolataikat, visszajelzéseket adhatnak és kaphatnak. Egy megtartó közösséget, amely segít az otthonról hozott keresztény értékek felvállalásában, a bennük való megerősödésben. Teret adunk számukra ahhoz, hogy feltehessék a kérdéseiket, és azokról közösen gondolkodunk – így például szóba kerül a helyes önértékelés és az énkép kialakítása, a jellemfejlődés, az emberi kapcsolatok és az Istennel való kapcsolat meghatározása, erősítése. Ezáltal a gondolkodásmódjuk is fejlődik, összefüggéseket találnak, meggyőződéseik alakulnak ki, s ez megalapozza a tudatos életvezetést is.

Hogyan néz ki a Pure Program egy alkalma?

A csapatainkban részt vevő 14–18 éves lányok két tanéven keresztül, havonta egy szombaton találkoznak egymással. Minden alkalomnak van egy nyitó- és egy zárószakasza, ahol mindenki megoszthatja az adott témakörhöz kapcsolódóan a gondolatait. Délelőtt egy interaktív előadáson vesznek részt a lányok, délután pedig meghívott szakemberek segítségével, különféle műhelymunkák során dolgozzuk fel a hallottakat. Állandó előadóink között van stylist, mentálhigiénés szakember, szerzetes, lelkész, kozmetikus és pszichológus is. Minden alkalom a program négy pillérére – közösség, lelki élet, személyiségfejlesztés, élmény – épül.

Hogyan lehet csatlakozni hozzátok?

Az érdeklődők szeptembertől csatlakozhatnak induló csapatainkhoz; idén Győrben és Budapesten van erre lehetőség. Jelentkezni a honlapunkon (www.youarecalled.hu) keresztül lehet. A lányokat a két év során önkéntes, a program által képzett koordinátorok kísérik. A nekik való képzésre szintén szeptembertől lehet jelentkezni, erről is a honlapunkon lehet részletesebb tájékoztatást olvasni. De örömmel fogadjuk azok megkeresését is, akik bármilyen módon szívesen támogatnák programunkat.

A cikk a Family magazin 2018/3. lapszámában jelent meg.

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal