Barion Pixel
bezár

Hogy jól sikerüljön a családi nyaralás

20 + 1 praktikus tanács a pszichológustól

A tanév végéhez érve biztosan elterveztünk már néhány programot. A korábbi családi nyaralásaink tapasztalatai alapján azonban vegyesek is lehetnek az érzelmeink: előfordulhatott, hogy fáradtabban érkeztünk haza, mint ahogyan elindultunk, és az is lehet, hogy az együtt töltött egy-két hét után megrökönyödve konstatáltuk, kivel is élünk egy házasságban, a gyerekeinkről pedig nem hittük el, hogy valóban a mi nevelésünk… Lehet, hogy már nem is merünk nyaralni menni? Vagy minden évben elhatározzuk, hogy most másképpen lesz, de a végeredmény mégsem változik? Hogyan sikerülhet idén mégis jól a nyaralásunk?

Az előkészületek idején

  1. Mindenekelőtt vegyük számba a korábbi utazási élményeinket és tapasztalatainkat! Hol, mikor éreztük magunkat eddig a legjobban? Mi az, amiről már megtapasztaltuk, hogy nem működik? Hogyan készültünk, mit mulasztottunk el, hogyan kezeltük a váratlan helyzeteket?
  2. A megfelelő úti cél, utazási mód és szállás kiválasztása már több mint fél siker. Válasszunk körültekintően!
  3. Fogalmazzuk meg konkrétan az elvárásainkat, igényeinket, és beszélgessünk róluk! Ismerjük fel az irreális elképzeléseinket, így megóvjuk magunkat és családunkat a felesleges frusztrációktól és csalódásoktól. Elképzelhető, hogy az a kép él bennünk, hogy a tengerparton olvasgatunk majd, romantikus vacsorán veszünk részt a párunkkal, kipihenjük magunkat, és ráérősen megnézzük a híres múzeum aktuális kiállítását. Gondoljuk át, mi valósítható meg mindebből, és ezt ütemezzük be! Mindegyikünknek legyen legalább egy „programja”, amely számára a nyaralás egyik csúcspontja lehet!
  4. Készüljünk együtt! Nézzünk útifilmeket, fényképeket, olvassunk utána, készítsünk egy hozzávetőleges időbeosztást, amelyben megjelenhetnek a vágyaink, ugyanakkor amely illeszkedik a gyermekeink életkorához és érettségéhez is. Lehet, hogy a gyermekeink élveznék azt is, ha megbíznánk őket feladatokkal, például egyikük olvasson utána a város történelmének, a másikuk pedig a helyi élővilágnak. Ha hosszabb ideig tart az utazás, útközben sort keríthetünk ezekre a beszámolókra.
  5. Szemléljük reálisan a dolgokat! Attól még, hogy nyaralunk, szülők maradunk, gyermekeinknek ugyanúgy – vagy még jobban – szükségük lesz ránk, mint a hétköznapokban. A sok élmény sok feldolgozást kíván. Ha ezzel nem számolunk, mindnyájan kipurcanunk a nyaralás végére. Iktassunk be pihenőnapokat, a szabad játéknak is hagyjunk helyet! Jóllehet a nyaralás más, mint a hétköznapok, kisebb gyermekek számára azonban ekkor is fontos a napirend, annál is inkább, mivel azon kívül minden új lesz számukra. A programunkat ennek megfelelően állítsuk össze!
  6. Nézzünk szembe azzal is, hogy ez a pár nap erőfeszítéseket is fog igényelni a részünkről, tehát ne várjunk nagy nyugalmat és pihenést. Viszont remek lehetőség lesz a közös élményekre, együttlétre, hogy a hétköznapi rohanás helyett minőségi időt töltsünk együtt – ez a nyaralás igazi lényege.
  7. A párunkkal beszéljük meg előre azt is, hogyan fogjuk egymást néha tehermentesíteni. Például a délutáni alvás alatt egyik nap az egyikünk, a másik nap a másikunk megy el valahová. Több gyerek esetén néhány órára meg is oszthatjuk magunkat – egyikünk hegyet mászik a nagyobbal, a másikunk strandol a kicsivel.
  8. Jussunk egyetértésre a telefon- és számítógép-használat kérdésében is! Saját magunknak is szabjunk határt ebben, és a nagyobb gyermekeinkkel is tisztázzuk előre a szabályokat!
  9. Beszéljük meg a csomagolás idejét és menetét is! Ha az indulás előtti egész éjszakát pakolással töltjük, hullafáradtan indulunk útnak, ami garantáltan feszültségeket fog okozni.
  10. Ha tehetjük, érdemes a nyaralás előtti napokban pár olyan órát beütemeznünk, amikor a társunkkal kettesben kikapcsolódhatunk – sokat segíthet a ráhangolódásban; nem fogjuk úgy érezni az első időkben, mintha egy idegen lenne mellettünk.
  11. Szervezzük meg a hazajövetel utáni néhány napot is! Mikor és hogyan, kinek a segítségével zajlik a kipakolás, a mosás stb.? Egy esti érkezés után mindenki számára megterhelő másnap iskolába, óvodába, dolgozni menni. Jó, ha van pár nap az átállásra és a szusszanásra, amikor talán ismét adódhat a párunkkal kettesben egy kis kimenő.
  12. Tudatosítsuk magunkban, hogy a nyaralástól a nehézségeink nem fognak megoldódni; (nagyjából) ugyanabba az életünkbe fogunk hazaérkezni, amelyből elindultunk.

A nyaralás alatt

  1. A tervek fontosak, de kezeljük őket kellő szabadsággal! Vegyük figyelembe az aktuális időjárást, a gyermekeink állapotát, a váratlanul kínálkozó lehetőségeket! A terv segítség, nem pedig bilincs.
  2. Kommunikáljunk egymással! Ránk törhet olykor fáradtság, düh, szeretnénk egy picit elidőzni valahol… Beszéljük róla, hiszen így sok minden megoldható! Ne gyűjtsük magunkban a frusztrációinkat, és ne várjuk a társunktól, hogy folyamatosan a kívánságainkat fürkéssze!
  3. Segítsük gyermekeinket a feldolgozásban! Esténként tarthatunk összefoglalót a napról: mi volt a legjobb, mi volt nehéz. Ha valamelyik gyerekünk szeret írni, rajzolni, fotózni, videózni, biztosítsunk számára erre lehetőséget.
  4. Hagyjuk elmélyülni gyerekeinket! Egy félnapos kagylószedegetés vagy homokvárépítés az, ami a legtöbbet jelentheti számukra, és ami a leginkább megmarad bennük. Ne feledjük: a kevesebb több! Nem baj, ha pár épületet vagy múzeumot emiatt kihagyunk.
  5. Ne várjuk a gyermekeinktől, hogy a szabadságunkra való tekintettel kímélni fognak minket!
  6. Ne feledjük: minél többet teszünk bele, annál inkább gazdagodunk mi is! Tehát legyünk ott teljes erőbedobással, és ne a telefonunkat nyomkodjuk! Élvezzük az adott pillanatot!

A nyaralás után

  1. Tartsunk közös kiértékelést a nyaralásunkról, amelyen megbeszéljük, kinek mi volt a legmeghatározóbb élménye, mit csinálnánk másképpen, hogyan oldottuk meg a nehézségeket, min fogunk legközelebb változtatni.
  2. Tarthatunk élménybeszámolót a nagyszülőknek, unokatesóknak is, amelyre gyermekeink akár rajzokkal, videókkal, fényképekkel is készülhetnek. Ez is segíti a feldolgozást.

+ 1. És legfőképpen: legyünk hálásak a családunkért, az együtt töltött időért!

A cikk a Family magazin 2019/2. lapszámában jelent meg.

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal