Barion Pixel
bezár

Könnyed karácsonyi ízek

Annuskám receptjei

Mi lenne, ha idén karácsonykor szakítanánk a megszokott ünnepi ízekkel, és kipróbálnánk néhány újdonságot? Rovatgazdánk ezúttal olyan recepteket mutat be, amelyek nem túl időigényesek, és jól előkészíthetők, így anélkül is különleges fogásokkal lephetjük meg szeretteinket, hogy órákat töltenénk a konyhában.

Brie sajtos áfonyás tart

Ebben a sós kis kosárkában az a jó, hogy bátran lehet vele kísérletezni. A felét elkészíthetjük akár más töltelékkel is, például brie sajt helyett aszalt paradicsomot tehetünk, áfonyalekvár helyett pedig hagymalekvárt kanalazhatunk bele. Ha nincs időnk a kis kosárkák megformázására, készítsük el egy nagy, 23 cm-es piteformában az egészet.

Hozzávalók a tésztához (12 darab kosárkához vagy egy piteformához):
1 teáskanál cukor
¼ teáskanál só
26 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
22 dkg hideg vaj
2 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:
2 tojás
70 ml tejszín
50 ml tej
só és frissen őrölt bors
8 dkg brie sajt
4 evőkanál áfonyalekvár

A díszítéshez:
¼ gránátalma magjai
1 ág rozmaring levelei

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és készítsünk elő egy hagyományos méretű muffintepsit. A cukrot, a sót és a lisztet keverjük össze egy tálban. Kis kockákra vágva szórjuk bele a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgassuk, amíg a vaj a liszttel összedörzsölve borsónyi lesz. Ekkor kanalazzuk bele a vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává, vigyázva, hogy ne dolgozzuk túl. Fóliába csomagolva tegyük 20 percre a hűtőbe.
  2. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! Ehhez verjük fel a tojásokat, majd keverjük bele a tejszínt, a tejet, és fűszerezzük sóval, borssal. A sajtból vágjunk 12 vékony szeletet.
  3. A tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3 mm vastagra. Egy 8 cm-es, kör alakú kekszkiszúróval szaggassunk ki korongokat. A muffintepsi mélyedéseibe nyomkodjuk bele a tésztakorongokat. A leeső darabokat mindig gyúrjuk össze újra, nyújtsuk ki és szaggassuk, amíg a tészta tart.
  4. Minden kosár aljába kanalazzunk egy kevés áfonyalekvárt. Ültessünk rá egy-egy sajtszeletet, és töltsük meg a tojásos keverékkel. Tegyük a sütőbe 25-30 percre sülni. Díszítsük egy kis rozmaringlevéllel és gránátalmamaggal. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Tipp: Ha előző nap sütjük ki a kosárkákat, akkor tálalás előtt tegyük 180 fokos sütőbe 10 percre, hogy felfrissüljenek. A tésztát akár öt nappal korábban is elkészíthetjük, csak felhasználásig tároljuk a hűtőben.

Narancsos-zsályás csirke

Ha a karácsonyi asztalunk körül válogatós emberek is ülnek, tökéletes választás lehet ez a látványos csirkesült, amelynek a fűszerezése annyira ünnepi és különleges, hogy utána mindenki elégedetten törli ki a tányérját.

Hozzávalók 4 személyre:
2 ág zsálya (vagy szárított zsálya)
1 narancs
2 evőkanál csirkefűszer-keverék
5 dkg puha vaj
1,5 kg egész csirke kizsigerelve

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és készítsünk elő egy tepsit, amelybe kényelmesen belefér a csirke. A zsályát vágjuk kicsire, a narancs héjának a felét reszeljük le, és a fűszerkeverékkel együtt keverjük ki a vajjal. A csirkét tisztítsuk meg, nézzük át alaposan, és ha maradt benne tok vagy pihe, szedjük ki. Lazítsuk fel a bőrét, és kívül-belül alaposan kenjük be a fűszeres vajjal. Sózzuk és borsozzuk a belső üreget, illetve a bőrét is. Vágjuk félbe a narancsot, és a belső üregbe tömködjük be a zsályával együtt. (Ha szárított zsályát használunk, akkor hintsük meg azzal a narancsokat.)
  2. Tegyük a csirkét az előmelegített sütőbe. 10 perc elteltével csökkentsük a hőt 180 fokra, és süssük 70 perc alatt készre. (Ha 2 kg-os a csirke, akkor 90 percre van szükség.) Mielőtt szeleteljük, hagyjuk 30 percet állni, hogy a szaft ne csorogjon ki belőle a vágásnál.

Tipp: Ha nem szeretjük a kész fűszerkeverékeket, akkor ehhez a recepthez keverjünk össze 1 teáskanál sót ½ teáskanál oregánóval, ½ teáskanál fűszerpaprikával, 1 gerezd összetört fokhagymával és egy nagy csipet őrölt borssal. Köretnek jól passzol hozzá a friss zöld saláta naranccsal és a burgonyapüré.

Rozmaringos sertéssült Hasselback burgonyával

A Hasselback burgonya az egyik legizgalmasabbnak tűnő köret, holott csupán sima sült krumpliról van szó, amelyet csinosan bevagdosunk sütés előtt. Mindenképpen érdemes sárga, sütéshez ajánlott burgonyát venni hozzá, hogy belül vajpuhára süljön, de megmaradjon a tartása, és ne essen szét.

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg sárga burgonya
1 db 80 dkg-os sertésszűz
2 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring + a tálaláshoz
só és frissen őrölt bors
¼ teáskanál kurkuma
1-1 csipet oregánó, kakukkfű és majoranna
20 dkg szeletelt bacon

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és készítsünk elő egy nagy méretű tepsit. A burgonyákat alaposan sikáljuk le egy kefével, és 2-3 milliméterenként vagdossuk be őket, de ne teljesen végig, hogy ne essenek szét.
  2. A húst tisztítsuk meg és hártyázzuk le. A fokhagymát és a rozmaring leveleit vágjuk apróra, és alaposan dörzsöljük be vele a húst, majd sózzuk és borsozzuk. Egy tálkában keverjük ki a kurkumát, az oregánót, a kakukkfűvet, a majorannát, és ezzel a keverékkel is szórjuk meg. A baconszeletekkel tekerjük körbe a húst, hogy teljesen befedjék, és emeljük át a tepsibe.
  3. Pakoljuk köré a burgonyákat, és mindegyik tetejére csepegtessünk pár csepp olajat, aztán sózzuk, és szórjuk meg a maradék fűszerekkel, így tegyük az előmelegített sütőbe. 10 perc elteltével csökkentsük a hőt 180 fokra, és süssük tovább 30 percig. Ekkor a megsült húst emeljük le a tepsiről, és terítsünk rá egy darab alufóliát, hogy ne hirtelen hűljön ki. A burgonyákra öntsünk fél deci vizet, és tegyük vissza további 30 percre a sütőbe, hogy megpuhuljanak. A húst a burgonyákkal együtt tálaljuk.

Tipp: A húst előző nap is elkészíthetjük. Miután kihűlt, csavarjuk alufóliába, és tálalás előtt így tegyük 20 percre 200 fokos sütőbe.

Narancsos csokoládés Pavlova

Bár az igen látványos, ünnepi Pavlova desszert nagyon hasonlít a sima habcsókra, korántsem az. Belül ragacsos és különleges textúrája teszi feledhetetlenné ezt a könnyű süteményt, amely nem csak annak a híres balerinának a szívét hódította meg, akiről a nevét kapta.

Hozzávalók a Pavlovához (8 darab lesz belőle):
1 narancs
25 dkg kristálycukor
12,5 dkg tojásfehérje (3 db L-es tojás)
1 csipet só
1 teáskanál étkezési keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
½ teáskanál ecet

A narancsos csokihoz:
10 dkg étcsokoládé
½ dl tejszín
½ dl frissen facsart narancslé

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 120 fokra, és egy nagy lapos tepsire terítsünk sütőpapírt. A narancs negyedének a héját reszeljük le, és alaposan keverjük össze a cukorral. A héjnak egészen meg kell színeznie a cukrot.
  2. Egy robotgéppel kezdjük el felhabosítani a csipet sóval elkevert tojásfehérjéket. Amikor már fehér, de még lágy a hab, evőkanalanként lassan adjuk hozzá a narancsos cukrot. Ha már szép fényes és jó kemény a hab, keverjük bele a keményítőt és az ecetet is.
  3. Szedjük a masszát egy habzsákba, vágjunk a végén egy 2 cm széles lyukat, és nyomjunk belőle 8 halmot a sütőpapírra. Így tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 3 órán át. Ha elkészültek a halmok, kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni teljesen.
  4. Az öntethez tördeljük a csokit egy kisebb lábosba, öntsük rá a tejszínt, a narancslevet, és kevergetve addig főzzük, amíg a csoki felolvad, és szép egynemű öntetet kapunk. Tálalásnál kanalazzuk a habcsókokra, és díszítsük egy kis naranccsal.

Tipp: A Pavlova egyik legnagyobb előnye, hogy egy héttel korábban is el lehet készíteni. Tegyük száraz, hűvös helyre. Lehet melegben is tárolni, csak a párás környezetet nem bírja.

Még több recept és szuper videók Annától:
http://annuskam.hu
facebook.com/wannuskam
Instagram: wannuskam

Megjelent a Family magazin 2020/4. számában.

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal