Barion Pixel
bezár

A legjobb befektetés

Volt idő, amikor éles határvonalat húztam magamban a „barátok” és a „közeli ismerősök” közé, de ma már nem szoktam ezt méricskélni, hanem bátran kijelentem: sok barátom van. Van, akivel egy osztályba, ifjúsági csoportba jártunk, esetleg valamilyen közös munka, szolgálat vagy a gyerekeink révén barátkoztunk össze, de családtag, sőt még familys szerző is akad közöttük… Egytől egyig hálás vagyok mindenkiért, akit valamilyen módon ajándékba kaptam. Azokért, akik gyerekkoromtól ismernek, és azokért is, akikkel nemrég kerültünk közel egymáshoz. Azokért, akik nagyon hasonlóan gondolkodnak, és azokért is, akik teljesen másképp. Azokért, akikkel szép lassan alakult ki a barátságunk, és azokért is, akikkel félszavakból is rögtön értettük egymást.

Mindig ámulattal tölt el, ahogyan különféle emberek egészen közel tudnak kerülni egymáshoz, de még ennél is jobban lenyűgöz az a csoda, amikor barátságok testvéri szeretetté mélyülnek. „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik” – mondja a Példabeszédek könyve. Bizony megrendítő élmény volt számomra is, amikor életem legnehezebb időszakában a barátaim olyanná lettek, mint a legközelebbi családtagok. Mint a bibliai történetben a bénát, úgy hordoztak engem is, úgy vittek Jézus elé. Fogták a kezem, ajándékokkal leptek meg, levelekkel, üzenetekkel bátorítottak… Szeretetüket látva fogalmazódott meg bennem: bizony az emberi kapcsolatoknál nincs jobb befektetés. Minden kedves szavunk, gesztusunk bőségesen megtérül. Erre is igaz a jézusi szabály: „Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.” (Lk 6,38)

És ez nemcsak a barátságainkra, hanem a házasságunkra is érvényes. Bizony érdemes itt is jól megrázott mértékkel mérni, mert az az idő, energia és szeretet, amelyet a párkapcsolatunkba beleteszünk, sokszoros termést hoz.

Barátság és házasság – mindkettő nagyszerű befektetés. Sőt: remekül megférnek egymás mellett. Hiszen mekkora öröm és áldás, ha a társunk egyben az egyik legjobb barátunk is! Idei első lapszámunkban éppen ezért igyekszünk bőségesen körbejárni mindkét témát – neves szakemberek tanácsaival, hiteles élettörténetekkel, személyes vallomásokkal arra szeretnénk bátorítani a kedves olvasót, hogy egyikre se sajnálja az időt, energiát. Mindemellett megemlékezünk a 15. házasság hetéről is, melynek keretében a rendezvénysorozat korábbi arcai is felbukkannak lapunk hasábjain – Süveges Gergő és Margit pedig már egy ideje szerzőként is erősíti magazinunkat.

„Maradjunk együtt!” – javasolja az öt szeretetnyelv „atyja”, Gary Chapman a jubileumi házasság hetére megjelent könyvében, és a vele készült exkluzív interjúnkban azt is hangsúlyozza, hogy egy megromlott kapcsolat is bármikor jobbá válhat. Legyen ez bátorítás számunkra, akár a házasságunk, akár egy barátságunk került éppen hullámvölgybe! Ne engedjük el könnyen azoknak a kezét, akiket ajándékba kaptunk!

Győri Virág

főszerkesztő

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal