Barion Pixel
bezár

Gondolatok elvitelre – Szorongok, hogy miért szorongok

A pszichológus tanácsai nem csak karanténra 

Reményre és kipróbált bölcsességekre mindig szükségünk van, de talán most még inkább. Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus naponta „hazavihető” gondolatai a szokatlan kihívásokat rejtő időszakban nemcsak kitartásra, hanem fejlődésre, változtatásra, örömre és szeretetre is bátorítanak. Az alábbiakban a kötetben megjelent írások közül idézünk.

Szorongok, hogy miért szorongok

„Fogadd el a tényt, hogy milyen vagy, mert ez az, ami megváltoztatja azt, amilyen vagy!” (Kierkegaard)

Tudjuk, hogy egy csöpögő csap fel tudja vinni a vízszámlánkat hatalmas magaslatokba, éppen ezért oda is figyelünk, hogy a csapokat jól elzárjuk, hogy feleslegesen ne folyjon el víz. Talán érdemes lenne odafigyelni, hogy lelkünk csapjait, amelyeken feleslegesen folynak el energiák, szintén elzárjuk. Sokan vannak, akik felteszik az önmarcangoló kérdést: miért szorongok ennyire? Miért vagyok ilyen depis? Miért küzdök meg ezzel ilyen nehezen? Miért érzek úgy, ahogy érzek? Ezek a kérdések látszólag miérttel kezdődnek, amelyből lehetne egy tudományos önvizsgálat, a belső út komolyabb keresése. De sajnos leggyakrabban, amikor elhangzik a kérdés, hogy miért vagyok olyan, amilyen vagyok, akkor az nem egy belső keresést, nem egy önismeret iránti vágyat fejez ki. Ezt abból is észrevehetjük, hogy a kérdező semmilyen válaszra nem nyugszik meg. Ha azt felelnénk neki, azért, mert nehéz helyzetben vagy, a válasza az lenne: jó, de miért vagyok ilyen? Ha azt mondanánk, azért, mert elfáradtál, a válasza az lenne: jó, de miért vagyok ilyen?

Kierkegaard azt mondja: „Fogadd el a tényt, hogy milyen vagy, mert ez az, ami megváltoztatja azt, amilyen vagy!” Ha elfogadom a tényt, hogy szorongó vagyok, nem kell feltennem az önmarcangoló kérdést, hogy miért vagyok ilyen. Ha elfogadom, hogy néha depisebb vagyok, akkor nem kell többet azzal küzdenem, és energiát veszítenem, hogy miért vagyok megint szomorkásabb hangulatban. Annyira jó, hogy a magyar nyelvben van egy ilyen kifejezés, hogy bal lábbal keltem fel. Hát nem nagyszerű? Nem kell rá megtalálnom az okot, hogy miért küzdök ma. Ma ilyen napom van, holnap remélhetőleg majd nem kelek bal lábbal.

Fogadd el, amilyen vagy, mert ez az, ami megváltoztatja, azt, amilyen vagy! Elfogadni, hogy néha szorongósabbak, néha depisebbek vagyunk, nem azt jelenti, hogy dagonyázunk negatív hangulatunkban, és nem akarunk abból kijönni, csupán annyit, hogy elfogadjuk az állapotunkat, és nem engedjük, hogy lebénítson minket. Ha elfogadjuk, máris leszálltunk magunkról, elengedtük a saját torkunkat, és nem vesztegetünk felesleges energiát azzal, hogy miért is vagyunk olyanok, amilyenek.

El kellene engednünk a saját torkunkat, elfogadni, hogy néha így vagyunk, hogy ma ilyen napunk van, hogy ez egy ilyen helyzet. Ezzel fel is lélegezhetünk, mehetünk tovább, és Kierkegaard-nak igaza lesz, mert ez a hozzáállás már meg is változtatta azt, amilyenek vagyunk, hiszen feleslegesen nem szorongunk azon, hogy miért szorongunk.

Tapolyai Emőke: Gondolatok elvitelre
A pszichológus tanácsai nem csak karanténra
Harmat Kiadó, 2020
(ára: 2500 Ft helyett 2000 Ft)

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal