Barion Pixel
bezár

Gondolatok elvitelre – Videoparti

A pszichológus tanácsai nem csak karanténra

Reményre és kipróbált bölcsességekre mindig szükségünk van, de talán most még inkább. Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus naponta „hazavihető” gondolatai a szokatlan kihívásokat rejtő időszakban nemcsak kitartásra, hanem fejlődésre, változtatásra, örömre és szeretetre is bátorítanak. Az alábbiakban a kötetben megjelent írások közül idézünk.

Ne mozizz!

Videopartizunk, de most nem a Facebook videopartijaira gondolok, hanem a fejünkben pörgő kisfilmekre. Ugyanis mozizunk. Nézzük a filmet, amelynek főcíme: „Mi lesz akkor, ha…” Egy gondolattípus, amely meg tud minket kötözni, meg tudja akadályozni a kreativitásunkat, és lelassítja a problémamegoldó képességünket. Amikor azon gondolkozunk, mi lesz, ha elkapom a vírust, ha a szeretteim elkapják a vírust, ha elveszítem a munkámat, ha a gyerek nem tud leérettségizni, ha vége a jövőképemnek, mi lesz akkor, ha… Ez egy olyan fiktív film, amely megkötöz, görcsbe kényszerít, amelytől összerándul a gyomrunk, az idegrendszerünk, elkezdünk félni, aggódni, és nem tudunk továbblépni. Egy fantáziavilágban élünk, amely olyan, mint egy film, olyan, mint egy videoparti. Ülünk az első sorban, nézzük a filmet, amelynek főszereplője, rendezője, fővilágosítója, vágója, magyar hangja mind mi vagyunk. Egy fantáziafilm, melyet mi írtunk, és mi nézzük, mint egy jövőről szóló horrorsztorit.

Paul Tournier svájci pszichiáter azt mondja, az igazi szabadság az automatikus reakciók levetkőzéséből fakad. Ez a levetkőzés úgy nézne ki, hogy amikor elindul a gondolatom – mert természetes, hogy elindul –, hogy „mi lesz akkor, ha…”, akkor megállok, és azt mondom, nem a fantáziából alkotott jövőképemben akarok élni, hanem a mában. Itt és most. Azokkal, akik körülöttem vannak, és azzal, amiben most benne vagyok: a jelenlegi egészségi állapotomban, a kapcsolataimban és akár a bizonytalanságomban. A „mi lesz akkor, ha…” helyett azt kérdezem magamtól: „Hogyan?” Hogyan tudom felhasználni erőforrásaimat? Hogyan tudok segítséget kérni? Milyen ötleteim vannak? Milyen megoldási lehetőségeim vannak? Hogyan oldhatom meg ezt, hiszen eddig is olyan sokszor megoldottam már. Ez a fajta gondolkozás ugyanúgy a fantáziánkat használja fel, de a görcs helyett elindít minket egy kreatív, reális optimizmus felé, amely azt mondja: bízzál, lelkem, eddig is megoldottad, ezután is meg fogod oldani, találd meg az útját, találd meg hozzá a segítséget. Az igazi szabadság az automatikus reakciók levetkőzéséből fakad.

Tapolyai Emőke: Gondolatok elvitelre
A pszichológus tanácsai nem csak karanténra
Harmat Kiadó, 2020
(ára: 2500 Ft helyett 2000 Ft)

A szerzőről


Lapozzon bele a legfrissebb lapszámunkba!

Story Oldal